Tekstvak: 1924  –  2005

Anton Heyboer wordt op 9 februari 1924 op het Indonesische eiland Java geboren. Anton Heyboer leidt een niet alledaags leven en brengt een groot aantal bijzondere werken tot leven.

Anton Heyboer is op 9 april 2005 op 81-jarige leeftijd overleden.

Biografie:

 

Op zijn boerderij, vergezeld van zijn 4 bruiden, is Anton Heyboer constant op zoek naar een uitdaging in zijn werk. Zijn schilderijen zijn beeltenissen van wulpse vrouwen met overdreven rondingen, zijn boot (de YM 348) waar hij in 1951 enige tijd op heeft gewoond, zijn leven op zijn boerderij en figuren uit de bijbel vermengd met beeltenissen die doen denken aan prehistorische grottekeningen.

 

Bij de creatie van zijn kunstwerken gebruikt Heyboer verschillende technieken. Niet alleen zijn etsen zijn beroemd, maar ook zijn tekeningen vervaardigd met krijt, houtskool, oliekrijt, verf, klei, ijzermenie en teer. Heyboers werkt zowel met papier als met linnen.

 

"Ik heb gezocht naar een vorm, waarin het leven kunst wordt, waarin het vol spanning komt en waar het moeilijk wordt; waar geen oplossingen zijn en dus altijd een labiel evenwicht is. Er is in kunstwerken ook niet een direct statisch evenwicht, dat is geen schoonheid. Zo krijg je ook met een man en vier vrouwen een labiel evenwicht, waarin dezelfde schoonheid heerst als in een kunstwerk".

 

Zijn zienswijze maakt Heyboer tot een internationaal erkend kunstenaar, wiens werken over de hele wereld in musea hangen. Koningin Beatrix, die ooit zelf een expositie samenstelde met werken van Heyboer, beloont hem in 2002 met een Ridderorde. In eenzame opsluiting, afgesloten van de buitenwereld, bereikt hij toch mensen met zijn werk en zienswijze.

Zijn vele geliefde kunstwerken zijn inmiddels in menig collectie opgenomen, tot groot genoegen van de maker.

Anton Heyboer